Lilla Glasturen

Lilla Glasturen

Det här är en av våra mest bokade turer. Med Glasets hus och Limmareds glashistoria som utgångspunkt besöker vi också det säteri där glasbrukets grundare bodde på 1700-talet, gör ett nedslag i den gamla medeltidskyrkan strax utanför Limmared, tar del av några levnadsöden på den vackra kyrkogården och smakar på Limmaredsschnitzeln som är världsberömd i hela Västergötland!Glasets hus

Vi möter upp vid Glasets hus i Limmared. Denna mötesplats invigdes i juni 2012 och samlar de lokala eldsjälarnas gemensamma glashistoria. Här finns förutom glasmuseum och en glashytta också café och restaurang, utställningshall, fritidsgård och konferensrum du aldrig sett maken till!


Vi börjar med välsmakande kaffe och fralla innan vi går en guidad tur i glasmuseet, där vi får veta mer om glas, om Gustav Ruthensparre som grundade glasbruket 1740, om vad man gör i glasbruket idag, om hur den berömda Absolutflaskan såg dagens ljus och något om några av dem som verkat här.


Självklart avslutar vi besöket med att fascineras av glasblåsarnas yrkeskunskap i hyttan. Butiken är öppen för den som vill köpa med sig något hem.Limmareds säteri

1729 köptes det gamla säteriet i Limmared av en viss Gustaf Ruthensparre. Och resten är, som man brukar säga, historia. Där var här han tog beslutet om att grunda ett glasbruk i Limmared, ett glasbruk som fortfarande finns kvar och sysselsätter nästan 500 personer.


Vi gör ett besök i det än idag bebodda säteriet, får en rundvandring och hör om husets historia och tidigare ägare.


På gården finns också en gårdsbutik som vi självklart besöker. Här kan du köpa gårdens kött och korv men också andra produkter från Sjuhäradsbygden. På övervåningen finns även en klädbutik.Södra Åsarps kyrka

Den lilla medeltidskyrkan strax utanför Limmared fascinerar många besökare. Här har människor samlats i nästan 900 år! Dopfunten finns fortfarande kvar, även om den under ett par sekel hade en helt annan uppgift!


De unika väggmålningarna gjordes i början av 1400-talet när Nordens då rikaste man skulle gifta bort sin dotter.


Efter guidningen i kyrkan går vi en kort promenad på kyrkogården där glasbrukets trotjänare ligger begravda - och får bekanta oss med vad några av dem har att berätta om sitt liv.
Limmareds värdshus

Schnitzeln i Limmared har sin egen speciella historia och har serverats här sedan 1960-talet. Hur det kommer sig får du givetvis veta när du kommer hit.


Den som inte vill ha schnitzel har några andra rätter att välja bland - men trots det är det för schnitzeln som de allra flesta väljer värdshuset! Har du inte smakat så är det dags.
380 kronor/person

Priset är beräknat på 40 personer i gruppen och inkluderar entréavgifter, fika, lunch med dricka, kaffe och kaka samt guidearvode.

Kostnaden för buss tillkommer, liksom bokningsavgiften på 150 kronor/grupp. Priserna är inklusive moms.

Kontakta oss

För bokning och mer information:


Ring 0705-46 04 11


E-post: bokning@kindsguide.se


Guider

Anna Theander

anna(a)kindsguide.se


Gun Ohlsson

gun(a)kindsguide.se


Jessicka Olausson

jessicka(a)kindsguide.se


Åsa Engqvist Andersson

asa(a)kindsguide.se


Lena Tjäder

lena(a)kindsguide.se


Tina Hjorth Svensson

tina(a)kindsguide.se