Mosseboturen

Mosseboturen

Den här turen är en av de verkliga favoritturerna hos våra besökare! Många fascineras av den vackra miljön kring Mossebo kyrka och stom och av den fascinerade berättelsen om Joseph Hansson, den enkla bonden och knallen som blev rikskänd talman i Sveriges riksdag!Mossebo stom

Stommen i Mossebo utgjorde som alla andra stomgårdar helt enkelt stommen i kyrkans ekonomi. Gården användes som bostad för prästänkor och hyrdes av Joseph Hansson på 1700-talet.


Vi börjar besöket med hembakt fika innan vi får ta del av den spännande historien om Josephs liv och framgångssaga, en berätttelse som fascinerat tusentals gäster genom åren.Mossebo kyrka

Det var Joseph Hansson som tog initiativet till 1700-talskyrkan i Mossebo - och lyckades förmå Gustav III att besluta om två rikskollekter till densamma!


Den vackert rödmålade spåntäckta kyrkan väcker uppmärksamhet redan utifrån. Invändigt är den som en bilderbok över Bibelns berättelser och ortens historia.


Vi får veta mer om dem som verkade för kyrkbygget och den vackra utsmyckningen och får upptäcka målningar och skulpturer som ger denna lilla helgedom sin säregna karaktär.
Limmareds värdshus

Schnitzeln i Limmared har sin egen speciella historia och har serverats här sedan 1960-talet. Hur det kommer sig får du givetvis veta när du kommer hit.


Den som inte vill ha schnitzel har några andra rätter att välja bland - men trots det är det för schnitzeln som de allra flesta väljer värdshuset! Har du inte smakat så är det dags.Glasets hus

Vi avslutar dagen på Glasets hus i Limmared. Denna mötesplats invigdes i juni 2012 och samlar de lokala eldsjälarnas gemensamma glashistoria. Här finns förutom glasmuseum och en glashytta också café och restaurang, utställningshall, fritidsgård och konferensrum du aldrig sett maken till!


Här går vi en guidad tur i glasmuseet, där vi får veta mer om glas, om Gustav Ruthensparre som grundade glasbruket 1740, om vad man gör i glasbruket idag, om hur den berömda Absolutflaskan såg dagens ljus och något om några av dem som verkat här.


Självklart avslutar vi besöket med att fascineras av glasblåsarnas yrkeskunskap i hyttan. Butiken är öppen för den som vill köpa med sig något hem.

380 kronor/person

Priset är beräknat på 40 personer i gruppen och inkluderar entréavgifter, fika, lunch med dricka, kaffe och kaka samt guidearvode. Kostnaden för buss tillkommer, liksom bokningsavgiften på 150 kronor/grupp. Priserna är inklusive moms. Tidsåtgång ca 5 timmar.

Kontakta oss

Guider

För bokning och mer information:


Ring 0705-46 04 11


E-post: bokning@kindsguide.se


Anna Theander

anna(a)kindsguide.se


Gun Ohlsson

gun(a)kindsguide.se


Jessicka Olausson

jessicka(a)kindsguide.se


Åsa Engqvist Andersson

asa(a)kindsguide.se


Lena Tjäder

lena(a)kindsguide.se


Tina Hjorth Svensson

tina(a)kindsguide.se