Stora Glasturen

Stora Glasturen

En lite längre variant av Lilla Glasturen där vi också besökerTorpa stenhus, en av landets bäst bevarade medeltidsborgar. På samma dag får vi alltså uppleva två helt unika besöksmål, båda ligger i Tranemo kommun. Ännu intressantare blir det när det visar sig att de båda platserna har en gemensam historia: under ett par generation hade nämligen Torpa och Limmareds glasbruk samma ägare, familjen Sparre!



Glasets hus

Vi möter upp vid Glasets hus i Limmared. Denna mötesplats invigdes i juni 2012 och samlar de lokala eldsjälarnas gemensamma glashistoria. Här finns förutom glasmuseum och en glashytta också café och restaurang, utställningshall, fritidsgård och konferensrum du aldrig sett maken till!


Vi börjar med välsmakande kaffe och fralla innan vi går en guidad tur i glasmuseet, där vi får veta mer om glas, om Gustav Ruthensparre som grundade glasbruket 1740, om vad man gör i glasbruket idag, om hur den berömda Absolutflaskan såg dagens ljus och något om några av dem som verkat här.


Självklart avslutar vi besöket med att fascineras av glasblåsarnas yrkeskunskap i hyttan. Butiken är öppen för den som vill köpa med sig något hem.



Limmareds säteri

1729 köptes det gamla säteriet i Limmared av en viss Gustaf Ruthensparre. Och resten är, som man brukar säga, historia. Där var här han tog beslutet om att grunda ett glasbruk i Limmared, ett glasbruk som fortfarande finns kvar och sysselsätter nästan 500 personer.


Vi gör ett besök i det än idag bebodda säteriet, får en rundvandring och hör om husets historia och tidigare ägare.


På gården finns också en gårdsbutik som vi självklart besöker. Här kan du köpa gårdens kött och korv men också andra produkter från Sjuhäradsbygden. På övervåningen finns även en klädbutik.







Hofsnäs herrgård

På Hofsnäs herrgård får vi vår lunch serverad. Herrgården har anor från medeltiden och dagens herrgård återuppbyggdes efter en brand på 1920-talet.


Hofsnäs drivs av det unga krögarparet Ida och Danne Equitz som tillsammans med sin personal serverar mat lagad på närproducerade råvaror.


Hofsnäs är känt från litteraturen och Birgit Sparre kallade gården för Lindö i sina böcker om Gårdarna runt sjön. Här lär också Gustav Vasa ha dykt upp för att se hur hans hövitsman Söffrin Kihl skötte sig!







Torpa stenhus

Stenhuset i Länghems socken byggdes redan på 1400-talet och är otroligt välbevarat. Gården har aldrig någonsin sålts vilket innebär att det här stenhuset gått i arv i samma familj i mer än ett halvt årtusende!


Det är fortfarande privatägt och dagens ägare Pehr Zethelius har ägnat de senaste åren åt en mycket omfattande restaurering och återställning av husets medeltida karaktär. Det numera vackert möblerade och inredda stenhuset ger oss en bild av hur det kan ha sett ut på 1500-talet och framåt!


Här får vi höra om familjen Stenbock, om hur Gustav Vasa hämtade sin tredje hustru, den blott tonåriga Katarina, och om far och son Sparre som båda blev brukspatroner i Limmared.




Vardag:

475 kronor/person

Lör–Sön:

485 kronor/person

Priset är beräknat på 40 personer i gruppen och inkluderar entréavgifter, fika, lunch med dricka, kaffe och kaka samt guidearvode. Kostnaden för buss tillkommer, liksom bokningsavgiften på 150 kronor/grupp. Priserna är inklusive moms. Tidsåtgång ca 7 timmar.

Kontakta oss

Guider

För bokning och mer information:


Ring 0705-46 04 11


E-post: bokning@kindsguide.se


Anna Theander

anna(a)kindsguide.se


Gun Ohlsson

gun(a)kindsguide.se


Jessicka Olausson

jessicka(a)kindsguide.se


Åsa Engqvist Andersson

asa(a)kindsguide.se


Lena Tjäder

lena(a)kindsguide.se


Tina Hjorth Svensson

tina(a)kindsguide.se